Türkiye’deki betonarme yapıların ilk örneklerinden olan ve yapım aşamasında çimentosu Romanya, demiri Almanya, kerestesi de İtalya’dan getirtilen Cumhuriyetle yaşıt Kardiçalı Hanı satılıyor.
İzmir’in ilk, Türkiye’nin ikinci betonarme karkas yapısı olan ve 1928 yılında yapılan tarihi Büyük Kardiçalı Han’ı, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılmıştı. Hırsızların hedefi olan ve tedbir amaçlı duvarların örüldüğü han, yaklaşık 1 milyar 130 milyon TL’ye satışa çıkarıldı.
Depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile boşaltılan ve hırsızların hedefi olunca da zemin kattaki dükkan girişlerine tuğla örülen 96 yıllık han, İstanbul’dan bir emlak firması tarafından 35 milyon dolara (1 milyar 135 milyon liraya) satışa çıkarıldı.
1928 yılında yapılan İzmir’in ilk, ülkenin ikinci betonarme karkas yapısı olan Konak’taki Kardiçalı Han’ın 41 maliki bulunuyor.
İKİNCİ KORDON’DA BULUNUYOR
Büyük Kardiçalı Han’ı batıda 2. Kordon olarak bilinen Cumhuriyet Bulvarı, kuzeyde Mimar Kemalettin Caddesi, doğuda ise Şehit Fethi Bey Caddesi ile çevrelenen ve tapunun Konak ilçesi, Akdeniz mahallesi 77 pafta, 951 ada, 2 parselindeki 1.718 metrekarelik bir arsa üzerinde konumlanıyor.
Kardiçalı Han yaklaşık 4 bin 824 metrekare kapalı alana sahip. Birinci derece kültürel miras kategorisindeki bu bina, halihazırda boş halde zemin kat ve 2 normal kattan oluşmakta.
KARDİÇALI HAN’IN
Büyük Kardiçalı Han, İzmir’in tütün ticaretinde isim yapmış ailelerinden Kardiçalı ailesi (Kardiça, Batı Tesalya’da bir kenttir) tarafından 1928’de inşa edilmiş ve Türkiye’de betonarme mimarinin ilk örneklerinden biri olan (İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü binasından sonra ikinci) ticari amaçlı bir yapıdır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında, neoklasik bir yaklaşım içinde gelişen ve Osmanlı dini yapılarının dekoratif mimari unsurları kullanılarak oluşturulmaya çalışılan ulusal mimarlık akımının ürünlerinden biri. Konak’ta Cumhuriyet Bulvarı ile Mimar Kemalettin Sokağı’nın kesiştiği köşede konumlanıyor.