Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı Uzmanlarından Uyarı: Hemodiyaliz Hastaları Mevsim Geçişlerinde Beslenmeye Dikkat Etmeli!

Türk Böbrek Vakfı’nın açıklamasına göre, yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının artan meyve sebze tüketimi, kalp ritim bozukluğu, nefes darlığı, kaslarda güçsüzlük ve kalp durması gibi tehlikeli durumları beraberinde getirebiliyor. Bu sebeple uzmanlar, hastaların uygun beslenmeye özen göstermeleri konusunda uyarıda bulunuyor.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, önleyici sağlık hizmetlerine ara vermeden devam ettiklerini belirtti. 40 yıldan fazla süredir kronik böbrek hastalarına en iyi hizmeti sunma gayreti içinde olduklarını dile getiren Erk, vakfın 3 diyaliz merkezinde, özellikle beslenme konusuna hassasiyetle yaklaşıldığını ve toplumun tüm paydaşlarını bilgilendirme çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı.

Vakfın diyetisyeni Gökçen Efe Aydın ise hemodiyaliz hastalarının beslenme planlarının, mevsime uygun ve kan değerlerini dengede tutacak şekilde olması gerektiğini belirtiyor. Aydın, mevsimsel değişikliklerin beslenme alışkanlıklarını etkilediğini ve özellikle yaz aylarında artan meyve ve sebze tüketiminin potasyum seviyelerini yükseltebileceğini vurguluyor.

Diyetisyen Aydın, mevsimsel geçişlerde özellikle su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, yaz aylarında su ihtiyacının arttığına dikkat çekiyor. Aşırı sıvı alımının vücutta ödem, yüksek tansiyon ve kalp sorunları gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söyleyen Aydın, hastaların su tüketimini dengeli bir şekilde ayarlamaları gerektiğini ifade ediyor.

Related Posts

Ayak altındaki kaşıntının sebebi ne? Ayak altında kaşıntı neden olur, nasıl geçer?

Tatiller bitti, şehir hayatı çoktan başladı… Güneş de yerini serin ve yağmurlu havaya bırakıyor. Şimdi kontrole gitmenin ve yazın güneş ışığı gören benleri kontrol ettirmenin tam zamanı… Özellikle ayağınızın altında bir kaşıntı meydana geldiyse bunu mutlaka önemseyin!

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Uzmanı uyardı: Günde 100-150 gramın üzerinde et tüketmeyin

Uzman diyetisyen, Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlara sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu. Bayram sofralarında sıkça tüketilen kırmızı etin, doğru şekilde pişirilmesi ve dengeli tüketilmesi gerektiğine dikkat çekip özellikle kronik rahatsızlığı olan bireylerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Yeni bir araştırma, egzersizin kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabileceğini gösterdi.