Uzmanı uyardı: Günde 100-150 gramın üzerinde et tüketmeyin

Kurban Bayramında Beslenme Önerileri

Yozgat Şehir Hastanesi Uzman Diyetisyeni Esra Uysal, kurban etinin kesinlikle bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi.

“Kurban Bayramı, geleneksel yemeklerin ve özellikle et tüketiminin arttığı özel bir dönemdir. Sağlıklı beslenmek, bu süreçte oldukça önemlidir. Bayramda en sık yapılan hatalardan biri, kurban etinin hemen pişirilip tüketilmesidir. Kesildiği anda hayvanın kaslarında Rigor Mortis denilen sertleşme süreci başlar. Bu süreç etin sert, sindiriminin zor ve lezzetsiz olmasına neden olabilir. Dolapta dinlendirilip bekletilerek pişirilen etler ise daha sağlıklı ve lezzetlidir.”

“Kırmızı et yüksek kaliteli protein ve demir içerir. Ancak doymuş yağ oranı yüksektir. Günlük 100-150 gram et tüketimi sağlıklıdır, bu miktarı aşmamak önemlidir. Aksi takdirde mide problemleri, hazımsızlık, kabızlık gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.”

“Yine bayramda sakatat tüketiminin artması dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Kızartma yerine fırında veya ızgarada pişirilen etler tercih edilmelidir. Ekstra yağ eklemek kilo kontrolünde sorunlara yol açabilir.”

“Et yemeklerinin yanında lif açısından zengin sebzeler ve sakatat tüketmek sindirimi kolaylaştırır. Bol limonlu salata C vitamini alımını artırarak demir emilimini arttırır. Günde en az 2-2,5 litre su tüketmek sindirime ve metabolizmaya faydalıdır.”

Esra Uysal, bayram süresince aşırı ve dengesiz beslenmenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, sebzeler, yoğurt, tam tahıllar gibi dengeli gıdaların unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Yeni bir araştırma, egzersizin kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabileceğini gösterdi.

Kene taşıyan hayvanlara dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde kene vakalarında artış yaşanıyor. Kene yapışması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle son bir ayda Sivas’ta biri bebek 4 kişi, Tokat’ta da bir bebek hayatını kaybetti.

Anne karnındaki 8 aylık bebeğe kan nakli yapıldı: 90 mililitre kan verildi

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 8 aylık hamile Birgül Bilgehan’ın (29) kansızlık teşhisi konulan bebeğine, 90 mililitre kan nakli yapıldı.

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli