E-ticarete Maliye’den sıkı denetim

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan E-ticaretteki Gelir Kayıplarına Sıkı Denetim

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaretin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte sanal POS sistemleri üzerinden yapılan ödemeleri inceleyerek, 4 bin 95 mükellefin beyan etmediği 37 milyar liralık geliri tespit etti.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, Gelir İdaresi, e-ticaret sektöründeki sanal POS uygulamalarının öneminin artmasıyla, bu sistemler aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi için detaylı bir çalışma başlattı. 2020-2024 döneminde sanal POS ile gelir elde eden mükelleflerin durumları ve beyan ettikleri gelirler detaylı bir şekilde incelendi.

Banka verileri ve yapılan analizlerle, sanal POS kullanarak gelir elde eden ancak vergi beyannamesi vermeyen veya eksik beyanda bulunan 4 bin 95 mükellef belirlendi. Bu mükelleflerin 37 milyar liralık geliri gizledikleri ortaya çıktı.

2 Bin 284 İşlemle 67 Milyon Lira Gelir Elde Edenler Tespit Edildi

Gelir İdaresi’nin yaptığı analizlerde, tekstil ve hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti ile bilgisayar programlama faaliyeti yürüten birçok mükellefin gelirlerini gizlediği ortaya çıktı.

Örneğin, vergi kaydı bulunmayan bir kişinin 2024 yılında sanal POS üzerinden 2 bin 284 işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği belirlendi. Bu kişinin, internet üzerinden perakende bilgisayar sarf malzemeleri satışı yaptığı tespit edilirken, hakkında yasal süreç başlatıldı.

“Gönüllü Uyum ve İzaha Davet” Mekanizması Devrede

GİB, vergi kayıplarını önlemek amacıyla “gönüllü uyum ve izaha davet” mekanizmasını devreye aldı. Vergi mükellefiyeti olmayan veya eksik beyanda bulunan kişilere cezai işlem uygulanmadan önce bilgilendirme yaparak gönüllü uyuma davet ediliyor ve beyanlarını düzeltmeleri sağlanıyor.

Ancak, bu çağrıya yanıt vermeyen veya gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai yaptırım süreci başlatılacak. GİB, gönüllü uyum sürecine e-ticaret gelirlerini gizlediği tespit edilen 561 mükellef ile başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuya ilişkin yaptığı açıklamada, dijitalleşen dünyada vergi kaybının izlenmesinin daha kolay hale geldiğini belirterek, sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenlerin vergi yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Bakan Şimşek, mükellefleri uyum sağlamaya teşvik ettiklerini ancak uyum göstermeyenlere ceza mekanizmalarının devreye gireceğini dile getirdi.

Related Posts

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeydi: Demir çelik devi konkordato talep etti

Demir çelik sektörünün önde gelen firmalarından Sıddık Kardeşler Haddecilik içine girdiği darboğazı aşamadı. Şirket konkordato talep etti, mahkeme üç ay süre verdi.

Güneş vurdu plajlar dolup taştı: Karadağ esnafı bayram etti

Karadağ’da turizm sektörü, 2025 Mayıs’ında yıllık bazda %6’lık bir artışla toplam 169.353 turiste ev sahipliği yaptı. Bu artış, önceki ay kaydedilen %1,2’lik yükselişi geride bırakarak, 2024 Eylül’ünden bu yana ulaşılan en yüksek turist sayısına …

Yunan üreticileri düşünceli

Yunanistan’da üretici enflasyonu, 2025 Nisan’ında yüzde 0,5 olan seviyeden 2025 Mayıs’ında yüzde 2’ye çıkarak dikkat çekici bir ivme kazandı. Bu artışın ana itici gücü, enerji maliyetlerindeki keskin yükseliş oldu. Enerji fiyatları, bir önceki ay …

Ünlü marka Türkiye pazarından çekildi! Yıllardır faaliyet gösteriyordu

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio’nun ürettiği Goo.N markası, Türkiye’deki faaliyetlerini sonlandırma kararı aldığını duyurdu. ŞİRKETTEN RESMİ AÇIKLAMA GELDİŞirket bu kararı, Türkiye’deki resmi sosyal medya hesabından yaptığı …

Almanların tercihi Türk kahvaltısı!

Almanlara Türk Kahvaltısı kültürü kazandıran mekanda hafta sonları yer bulmak zor. Bol çeşitli serpme kahvaltı Almanların büyük beğenisini kazandı. Mekan 300 kişilik. 50 civarı çoğu Alman garson, temizlik elemanı, aşçı, pasta ustası hizmet veriyor …

Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu tamamlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu kapsamında 80 ülkeden, 38 Bakan, 17 Bakan Yardımcısı, 30’dan fazla kuruluşun İstanbul’da bir araya geldiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, “Türkiye-Fas, Türkiye-İspanya, Türkiye-Moritanya, Türkiye-Suriye, Türkiye-Kamboçya, Türkiye-Karadağ ve Türkiye-Liberya arasında da birçok anlaşma ve mutabakat zaptını bu süreçte imzaladık.” dedi.