Zamlar yağmur gibi yağıyor… Erdoğan halk için o yetkisini kullanacak mı?

1 Temmuz’dan itibaren Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamındaki ürünlerde artış yapılacak. Bu artışlar Yİ-ÜFE’ye endekslenerek Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek ve Resmi Gazete’de duyurulacak.

Önceki dönemde Bakanlar Kurulu’nun yetkisinde olan ÖTV artışları artık Cumhurbaşkanı’nın yetkisine geçti. Haziranda Yİ-ÜFE’deki aylık artış %2,46, 6 aylık artış %15,71 ve yıllık artış oranı %24,45 olarak gerçekleşti.

ÖTV tarifelerine göre bazı ürünlerde artışlar olacak

ÖTV artışlarıyla otomobil, akaryakıt, sigara, içki gibi ürünlerin fiyatları yükselecek. Akaryakıt ürünleri LPG’den mazota, benzinden başlayarak farklı Oranlarda zamlanacak.

Cumhurbaşkanı’nın yetkisi

Cumhurbaşkanı, tütün mamulleri ve alkollü içkilerde maktu ÖTV artışları belirleyecek. Ayrıca, akaryakıt ve otomobil gibi ürünlerdeki ÖTV artışlarını belirleme konusunda da yetkili olacak.

ÖTV artışlarıyla enflasyon da yükselecek. Bu nedenle ekonomi yönetimi artışları dengede tutmak için çaba gösterecek. Yapılacak toplantıların ardından 1 Temmuz’dan geçerli olacak yeni ÖTV tarifeleri ve vergi artışları Resmi Gazete’de duyurulacak.

Akaryakıt fiyatları ve enflasyon

Akaryakıt fiyatlarındaki zamlar enflasyonu artırabilir. Temmuz ayı enflasyonunun kontrol altında tutulması için tedbirler alınacak. Ancak yeni zamlar enflasyonu etkileyebilir.

ÖTV artışlarıyla hazineye ek gelir sağlanacak ve pek çok mal ile hizmetin fiyatlarında artışlar yaşanacak. Örneğin, akaryakıt ürünlerine yapılacak 1 liralık artış hazineye günlük 95 milyon lira ek gelir getirecek.

ÖTV artışlarıyla hazineye aylık 5,5 milyar lira ilave gelir sağlanması bekleniyor. Tütün mamulleri ve alkollü içkilerdeki artışlarla birlikte hazineye ek vergi geliri artışı 10-12 milyar liraya kadar yükselebilir.

Related Posts

Zam şampiyonu belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Açıklanan Tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) yer alan ürün gruplarındaki değişimler, hangi ürünlerin zamlandığını ve hangilerinin ucuzladığını gözler önüne serdi …

Yıllık enflasyon ENAG’a göre yüzde 68,68, TÜİK’e göre yüzde 35,05 oldu

Yıllık enflasyon ENAG’a göre yüzde 68,68, TÜİK’e göre yüzde 35,05 oldu

Son dakika! Doğal gaza zam geldi

EPDK, doğal gaza zam yapıldığını açıkladı. Konutlarda kullanılan doğalgaz yüzde 24,6 oranında zamlandı. Sanayide kullanılan doğalgaz ise yüzde 7,86 oranında zamlandı. Zamlı tarife yarından itibaren geçerli olacak. Yetkililer tarafından yapılan …

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeydi: Demir çelik devi konkordato talep etti

Demir çelik sektörünün önde gelen firmalarından Sıddık Kardeşler Haddecilik içine girdiği darboğazı aşamadı. Şirket konkordato talep etti, mahkeme üç ay süre verdi.

Güneş vurdu plajlar dolup taştı: Karadağ esnafı bayram etti

Karadağ’da turizm sektörü, 2025 Mayıs’ında yıllık bazda %6’lık bir artışla toplam 169.353 turiste ev sahipliği yaptı. Bu artış, önceki ay kaydedilen %1,2’lik yükselişi geride bırakarak, 2024 Eylül’ünden bu yana ulaşılan en yüksek turist sayısına …

Yunan üreticileri düşünceli

Yunanistan’da üretici enflasyonu, 2025 Nisan’ında yüzde 0,5 olan seviyeden 2025 Mayıs’ında yüzde 2’ye çıkarak dikkat çekici bir ivme kazandı. Bu artışın ana itici gücü, enerji maliyetlerindeki keskin yükseliş oldu. Enerji fiyatları, bir önceki ay …