Yüzünüzdeki lekeler lupus belirtisi olabilir! Pek çok organı etkileyebiliyor

Lupus Hastalığının Belirtileri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Lupus hastalığı genellikle yüzde beliren kelebek şeklindeki döküntü ile tanınsa da, semptomlar bununla sınırlı değildir. Uzun süren yorgunluk, nedeni açıklanamayan ateş, eklem ağrısı, ağız içinde yaralar ve güneşe karşı aşırı hassasiyet sıkça görülen belirtiler arasındadır. Bazı durumlarda saç dökülmesi ve böbrek fonksiyonlarında bozulma da görülebilir. Uzmanlar, hastaların genellikle uzun süren halsizlik veya eklem şişliği nedeniyle polikliniğe başvurduğunu belirtmektedir.

Lupus Teşhisi ve Tedavisi

Lupus teşhisi genellikle kan testleriyle konur. ANA testi ve anti-dsDNA testi gibi otoantikor testlerinin pozitif çıkması, hastalarda “pozitif lupus” ifadesinin kullanılmasına yol açabilir. Tedavi sürecinde, kortikosteroid ilaçlar, bağışıklık sistemi üzerinde etkili ilaçlar ve antimalaryal ilaçlar sıkça kullanılmaktadır. Amacı hastalığın şiddetini azaltmak ve organ hasarını önlemektir. Sürekli takip ile hastalar yıllarca aktif bir yaşam sürebilir.

Günlük Hayatta Yapılması Gerekenler

Lupus hastaları, günlük hayatlarında stres yönetimine önem vermeli ve güneş ışığına maruz kalırken dikkatli olmalıdır. Yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanmak tavsiye edilir. Sigara içmek hastalığın seyrini olumsuz etkiler, bu nedenle sigaranın bırakılması önerilir. Beslenmede omega-3 ve antioksidan açısından zengin gıdalar tüketmek, düzenli uyku düzenine dikkat etmek ve stresi yönetmek de hastalığın kontrolünde önemli rol oynar. Uzmanlar, hastalığın seyri hakkında şüphe duyan herkesin bir uzmana danışmasını önermektedir.

Related Posts

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Ayak altındaki kaşıntının sebebi ne? Ayak altında kaşıntı neden olur, nasıl geçer?

Tatiller bitti, şehir hayatı çoktan başladı… Güneş de yerini serin ve yağmurlu havaya bırakıyor. Şimdi kontrole gitmenin ve yazın güneş ışığı gören benleri kontrol ettirmenin tam zamanı… Özellikle ayağınızın altında bir kaşıntı meydana geldiyse bunu mutlaka önemseyin!

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.