Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Doç. Dr. Veysel Ersan: Karın Ağrısına Dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belirtti. Dr. Ersan, “Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, erken teşhis edilirse tedavi edilebilir, ancak ihmal edilirse hayatı tehdit edebilir. Belirtiler ne kadar hafif olursa olsun, önemsemek gerekir ” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Veysel Ersan, toplumda sıkça görülen “mide problemi, gaz, safra taşı var ama idare ediyorum” gibi yaklaşımların aslında ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Dr. Ersan, şu ifadeleri kullandı:

Karaciğer yağlanması, safra kesesi taşları, safra yolu tıkanıklıkları, hatta karaciğer tümörleri gibi birçok hastalık, genellikle hafif belirtilerle başlar. Hastalar genellikle bu şikayetleri geçici sanarak zaman kaybeder. Oysa erken dönemde tespit edilen bir safra kesesi taşı, basit bir ameliyatla çözülebilirken, geç kalındığında iltihap, pankreatit ya da karaciğer yetmezliği gibi ciddi sonuçlara neden olabilir. Karaciğer sessiz ve dayanıklı bir organdır, uzun süre hastalığı belirti vermeden çalışabilir. Ancak bir noktada geri dönüşü olmayan hasarlar oluşabilir. Bu nedenle özellikle karaciğer hastalıklarının erken teşhisi hayati önem taşır, çünkü bazen sadece bir kan testi bile hayat kurtarabilir.”

“Basit bir ultrason bile hayat kurtarabilir”

Karın sağ üst bölgesindeki ağrı, yemek sonrası mide bulantısı, kronik hazımsızlık, ani kilo kaybı, ciltte sararma gibi belirtileri olan bireylerin vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Ersan, şunları dile getirdi:

Birçok kişi yıllarca bu belirtileri yaşamaya alışmış durumda, ancak sadece basit bir ultrason veya kan testi ile karaciğer ve safra sistemindeki önemli bir problemi erken teşhis edebiliyoruz. Bu da tedavinin başarısını artırır. Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir, ancak ihmal edilirse hayati tehlike oluşturabilir. Belirtiler ne kadar hafif olursa olsun, önem vermek gerekir. Kontrolleri aksatmayın.” (DHA)

Related Posts

Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

Dünya genelinde ülkeler, bu yıl mevsim ortalamalarının üzerinde seyreden sıcaklıkların olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ortalama sıcaklıklar, bu yıl pek çok ülkede yeni rekorlar kırdı.

Ayak altındaki kaşıntının sebebi ne? Ayak altında kaşıntı neden olur, nasıl geçer?

Tatiller bitti, şehir hayatı çoktan başladı… Güneş de yerini serin ve yağmurlu havaya bırakıyor. Şimdi kontrole gitmenin ve yazın güneş ışığı gören benleri kontrol ettirmenin tam zamanı… Özellikle ayağınızın altında bir kaşıntı meydana geldiyse bunu mutlaka önemseyin!

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.