Merkez Bankası’ndan TL’yi güçlendirme hamlesi

TCMB, Türk Lirasına Geçişi Teşvik Etmek İçin Yeni Düzenlemeler Yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi teşvik etmek ve finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla makroihtiyati çerçevede bir dizi yeni düzenlemeye gitti. Alınan kararlar arasında zorunlu karşılık oranlarından faiz uygulamalarına, ihracat döviz gelirlerinin dönüşümüne kadar geniş bir yelpazede değişiklikler yer alıyor.

Yabancı para mevduatlar için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı. Yurt içi yerleşiklerle yapılan, 1 yıla kadar vadeye sahip yabancı para cinsi repo işlemlerinden sağlanan fonlar için zorunlu karşılık oranı ise 400 baz puan artırıldı. Bu düzenlemeyle kısa vadeli döviz cinsi kaynakların kullanımı sınırlandırılmaya çalışılıyor.

Ayrıca, TL mevduatların bankacılık sistemindeki ağırlığının artırılması hedefi doğrultusunda, tüzel kişilere ait TL mevduat payı yüzde 60’ın altında olan bankalara yeni bir yükümlülük getirildi. Bu bankalardan her ay söz konusu payı 0,3 puan artırmaları bekleniyor.

Öte yandan, TL mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz ve telafi oranları da revize edildi. TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ü oranındaki ödeme oranı yüzde 86’ya yükseltildi. Bu adım, TL cinsinden kaynaklara olan talebi canlandırmayı amaçlıyor.

İhracat Gelirlerinde Yapılan Değişiklikler

İhracat gelirlerinin yurda getirilmesinde de yeni bir düzenleme yapıldı. İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle, ihracat bedellerinin TCMB’ye satılması gereken asgari oran, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak belirlendi. Bu sayede, ihracat dövizlerinin ülke içinde kalma oranı artırılmış olacak.

Son olarak, firmaların ihracat dövizlerini TL’ye dönüştürmesini teşvik etmeye yönelik uygulama kapsamında sağlanan döviz dönüşüm desteği oranı da artırıldı. Mevcut destek oranı, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 3 olarak uygulanacak.

Related Posts

Köylünün merası yatırıma açılıyor: Yeni yönetmelikle neler değişecek?

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylüler için kritik bir adım atıldı. Mera alanlarının tahsis amacı, enerji ve turizm projeleri için değiştirilebilecek. Yeni yönetmelik, kırsal alanların ticari kullanımı için kapıyı aralıyor.

Yurt dışı sitelerinden alışverişlerde kişisel bilgi paylaşımına dikkat

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yurt dışı sitelerden alışverişlerde hem kişisel bilgilerin hem de banka bilgilerinin kaydedildiğini belirtti.

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,98 değer kazanarak 9.167,58 puandan tamamladı.

Altın yerini ona bıraktı: 2 ayın zirvesine ulaştı

Kripto varlıkların en değerlisi Bitcoin, bugün yeniden 97 bin doların üzerine yükselerek son iki ayın zirvesine ulaştı.

Gram altında rekor sonrası 300 lirayı aşan kayıp! İşte yeni tahminler…

Altın fiyatları 1 haftada tarihi rekor seviyelerden sert düşüşe geçti. Gram altın 4 bin 305 TL ile rekor kırdıktan sonra 300 liradan fazla düşerek 4 bin TL’nin altına sarktı. Peki yaşanan düşüş sonrası gram altın için yeni beklentiler ne? Ekonomist Belgin Maviş bu süreçte altın almak isteyenlerin 2 parametreye dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Altına dair tüm merak edilenler haberin detayında…

Ne altın ne dolar bir ayda yüzde 60 kazandırdı: İşte ilk 10

Nisan ayında hem küresel piyasalarda hem de yurtiçinde Borsa İstanbul’da dalgalı seyir yaşanırken, BİST 100 endeksi yüzde 6 geriledi. Ancak bazı hisseler yatırımcısına yüzde 60’a varan kazanç sağladı. İşte nisanın en çok yükselen ve düşen hisseleri ile öne çıkan sektör performansları…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir