Hindistan ve Pakistan: Askeri olarak kim daha üstün?

Pakistan, Hindistan’ın Çarşamba günü Pakistan ve Pakistan’ın kontrolündeki Keşmir’e düzenlediği hava saldırılarının ardından ülke genelinde 25 Hint insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü bildirdi.

Pakistan ordusu sözcüsü Ahmed Şerif, olayları “Hindistan’ın bir başka açık askeri saldırganlık eylemi” olarak tanımladı.

Öte yandan Hindistan, Pakistan’ın konuşlandırdığı İHA’ları etkisiz hale getirdiğini belirtti. İki ülkenin askeri yeteneklerini karşılaştırdık.

  • Pakistan: Hindistan’ın 25 İHA’sını düşürdük

İnsansız Hava Araçları (İHA’lar)


Her iki ülke de yerli teknolojileri ithal ederek ve geliştirerek İHA filolarını genişletiyor ancak Hindistan, sayılar açısından önde görünüyor.

BBC’ye konuşan Savunma Analisti Rahul Bedi, Hindistan’ın önümüzdeki iki ila dört yıl içinde yaklaşık 5 bin İHA’yı kontrol altına alacağını belirtti.

Hindistan, 2024 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı ile 31 adet silahlı MQ-9B SkyGuardian ve SeaGuardian İHA’ları satın almak için anlaşma imzaladı.

Pakistan, Hindistan’dan daha az İHA’ya sahip olmasına rağmen, bu İHA’lar gözetleme, keşif ve hassas vuruş gibi çeşitli yeteneklere sahip.

Pakistan’ın İHA’larının önemli bir gücü savaş deneyiminde yatmaktadır. Örneğin, yerli bir İHA olan Buraq, 2015 yılından bu yana terörle mücadele operasyonlarında kullanılmıştır. Aynı zamanda Türkiye ve Çin’den gelen gelişmiş İHA’ları da ithal etmektedir.

Savunma Bütçesi ve Ordu Büyüklüğü


İki ülkenin tekrar toplu bir savaşa gireceği endişeleri artmaktadır.

Hindistan, dünya genelindeki bağımsız Global Firepower Index’e (GFI) göre, 1,4 milyondan fazla aktif askeri personeliyle dördüncü en güçlü ordunun sahibidir. Pakistan ise 654 bin aktif askeri personelle.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre, Hindistan, 2024 yılında Pakistan’dan dokuz kat fazla savunma harcaması yapmıştır.

Kara kuvvetleri açısından Hindistan’ın 4.200’den fazla tankı ve 1,5 milyon zırhlı aracı bulunmaktadır. Pakistan’ın ise 2.600’den fazla tankı ve 18 binden az zırhlı aracı vardır.

Hindistan Hava Kuvvetleri, 513 savaş uçağı ve 130 bombardıman uçağı dahil olmak üzere 2.229 uçakla donatılmıştır.

Hindistan’ın hava kuvvetleri, 513 savaş uçağı ve 130 bombardıman uçağı dahil olmak üzere 2.229 uçağa sahiptir.

GFI’ye göre Pakistan’ın hava kuvvetlerinde yaklaşık 1400 uçak bulunmaktadır.

Hindistan donanma filosu, Pakistan donanmasından iki kat fazla olup, 293 gemiden oluşmaktadır.

Füzeler ve Nükleer Silahlar

Pakistan’ın füze programı, seyir ve taktik balistik füzelerin yanı sıra kısa ve orta menzilli balistik füzeleri içermektedir.

Hindistan’ın füzeleri daha çeşitli olup, aralarında 250 ila 600 kilometre menzilli Prithvi füzeleri, 1.200 ila 8.000 kilometre menzilli Agni serisi füzeler ile Nirbhaya ve Brahmos serisi seyir füzeleri bulunmaktadır.

Hindistan’ın füzelerinin daha uzun menzilli olması, ülkenin Çin’e gözdağı verme amacını da taşımaktadır.

Ancak, bu durum Pakistan’ın kolayca alt edilebileceği anlamına gelmemektedir zira her iki ülke de benzer güçte nükleer silahlara sahiptir.

SIPRI tahminlerine göre Hindistan’ın 172, Pakistan’ın da 170 nükleer savaş başlığı bulunmaktadır.

Ancak her iki ülkenin de operasyonel olarak kaç adet nükleer savaş başlığına sahip olduğu bilinmemektedir. Pakistan nükleer silahlarını geliştirirken Hindistan ise uzun menzilli silahlarıyla Çin’i hedef almaktadır.

Hem Hindistan hem de Pakistan’ın komşusu olan Çin, nükleer cephaneliğini genişleterek savaş başlığı sayısını 410’dan 500’e yükseltmiştir. Bu durum son derece felaket getirici olabilir.

Riskler büyük ölçüde yüksektir, bu nedenle uluslararası toplum her iki ülkeyi de itidal ve diplomasiye davet etmektedir.

Related Posts

Demir Kubbe çöktü: İran’ın her füzesi hedefi vuruyor

İran, savaşın 8. gününde İsrail’deki birçok stratejik hedefi vurdu. Bunda İran’ın daha gelişmiş füze kullanmaya başlaması ve Demir Kubbe’nin çökmesi etkili oldu. ABD medyasına konuşan bir İsrailli yetkili Demir Kubbe’nin performansının yüzde 35 düştüğünü söyledi. İsrail medyası da savunma sistemini Gazze’nin çevresine yapılan çitlere benzetti.

Putin’den dikkat çeken ‘3. Dünya Savaşı’ açıklaması

Putin: (3. Dünya Savaşı ihtimali) Bundan ötürü endişe duyuyorum, ihtimali artıyor. Ukrayna ve Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler ve olası riskleri göz önünde bulundurduğumuzda

İmamoğlu’nun diploma davasına bakan mahkeme üyesinin yeni görevi belli oldu

İmamoğlu’nun diploma davasına bakan İstanbul 5. İdare Mahkemesi Başkanı Recep Şendil, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi üyesi olarak görevlendirildi.

Kayyumdan ‘gezi’ ihalesi… Batman’dan Edirne’ye, 2 milyonluk yolculuk!

Kayyum Ekrem Canalp yönetimindeki Batman Belediyesi, “Batman’dan Edirne’ye, Edirne’den Batman’a” sloganıyla düzenlenen gezi organizasyonu için 2 milyon 250 bin TL’lik ihale yaptı. Sadece iki firmanın katıldığı pazarlık usulü ihalenin süresi 10 gün olarak belirlendi.

Dünyanın altında ne oluyor? Bilim insanları ‘hayalet yapıyı’ ortaya çıkardı! Büyük bir patlamaya mı hazırlanıyor?

Bilim dünyası, dünyanın iç katmanlarında bugüne kadar fark edilmemiş, gizemli jeolojik yapılar ve hareketlilikler keşfetti. Suudi Arabistan’daki Kral Fahd Üniversitesi ile İsviçre Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH) ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar, gezegenimizin derinliklerindeki dinamik süreçleri gözler önüne seriyor.

Türkiye’yi sarsan 6 yaşındaki ‘gelin’ davasında şok gelişme

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin, 6 yaşındayken Kadir İstekli ile “imam nikahıyla evlendirilip” cinsel istismara uğradığı iddiasıyla açılan davada kritik bir gelişme yaşandı.