Elektrik üretimi nisanda yüzde 11 arttı

Enerji Piyasasında Lisanslı Elektrik Üretimi Artış Gösterdi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanan “Elektrik Piyasası Sektör Raporu”na göre, Türkiye’nin lisanslı elektrik üretiminin kaynaklarındaki dağılımı nisanda şu şekilde gerçekleşti: hidroelektrik santralleri yüzde 29,6, doğal gaz santralleri yüzde 18,5, ithal kömür santralleri yüzde 16,7, linyit santralleri yüzde 11,7, rüzgar santralleri yüzde 11,4 ve jeotermal santraller yüzde 4,1 ile katkı sağladı.

Biyokütle, güneş, taş kömürü, asfaltit ve fuel-oil ise sırasıyla bu kaynakları takip etti. Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi nisanda geçen yıla göre yüzde 11 artarak 24 milyon 723 bin 282 megavatsaat olarak gerçekleşti.

Aynı dönemde faturalanan elektrik tüketimi ise yüzde 9,1 artışla 21 milyon 827 bin 812 megavatsaat oldu. Tüketimin yüzde 41,3’ü sanayi, yüzde 28,9’u meskenler, yüzde 24,6’sı kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler tarafından gerçekleştirildi. Tarım faaliyetleri yüzde 3,3, aydınlatma ise yüzde 1,9 paya sahipti.

Tüketici Sayısında ve Kurulu Güçte Artış Gözlendi

Nisanda elektrik tüketici sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2 artarak 51 milyon 15 bin 256’ya yükseldi. Sanayi, tarım, mesken, kamu ve aydınlatma tüketicileri sırasıyla yüzde 2,7, yüzde 2,4, yüzde 2, yüzde 1,8 ve yüzde 1,6 oranında artış gösterdi.

Türkiye’nin lisanslı elektrik kurulu gücü ise yaklaşık yüzde 1,9 artışla 97 bin 914 megavata çıktı. Doğal gaz santralleri yüzde 25, barajlı hidroelektrik santralleri yüzde 24,4, rüzgar santralleri yüzde 13,4, ithal kömür santralleri yüzde 10,7 ve diğer enerji kaynakları ise kalan payı oluşturdu.

Related Posts

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeydi: Demir çelik devi konkordato talep etti

Demir çelik sektörünün önde gelen firmalarından Sıddık Kardeşler Haddecilik içine girdiği darboğazı aşamadı. Şirket konkordato talep etti, mahkeme üç ay süre verdi.

Güneş vurdu plajlar dolup taştı: Karadağ esnafı bayram etti

Karadağ’da turizm sektörü, 2025 Mayıs’ında yıllık bazda %6’lık bir artışla toplam 169.353 turiste ev sahipliği yaptı. Bu artış, önceki ay kaydedilen %1,2’lik yükselişi geride bırakarak, 2024 Eylül’ünden bu yana ulaşılan en yüksek turist sayısına …

Yunan üreticileri düşünceli

Yunanistan’da üretici enflasyonu, 2025 Nisan’ında yüzde 0,5 olan seviyeden 2025 Mayıs’ında yüzde 2’ye çıkarak dikkat çekici bir ivme kazandı. Bu artışın ana itici gücü, enerji maliyetlerindeki keskin yükseliş oldu. Enerji fiyatları, bir önceki ay …

Ünlü marka Türkiye pazarından çekildi! Yıllardır faaliyet gösteriyordu

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio’nun ürettiği Goo.N markası, Türkiye’deki faaliyetlerini sonlandırma kararı aldığını duyurdu. ŞİRKETTEN RESMİ AÇIKLAMA GELDİŞirket bu kararı, Türkiye’deki resmi sosyal medya hesabından yaptığı …

Almanların tercihi Türk kahvaltısı!

Almanlara Türk Kahvaltısı kültürü kazandıran mekanda hafta sonları yer bulmak zor. Bol çeşitli serpme kahvaltı Almanların büyük beğenisini kazandı. Mekan 300 kişilik. 50 civarı çoğu Alman garson, temizlik elemanı, aşçı, pasta ustası hizmet veriyor …

Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu tamamlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu kapsamında 80 ülkeden, 38 Bakan, 17 Bakan Yardımcısı, 30’dan fazla kuruluşun İstanbul’da bir araya geldiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, “Türkiye-Fas, Türkiye-İspanya, Türkiye-Moritanya, Türkiye-Suriye, Türkiye-Kamboçya, Türkiye-Karadağ ve Türkiye-Liberya arasında da birçok anlaşma ve mutabakat zaptını bu süreçte imzaladık.” dedi.