Çin’de İnsan ve Robotlar İlk Uzun Mesafe Koşusunda Yarıştı

Çin’deki İnsan ve Robotlar İlk Kez Birlikte Uzun Mesafe Koşu Yarışındaydı

Çin’de insanlar ve insansı robotlar, ilk kez bir uzun mesafe koşu yarışında bir araya geldi. Dünya üzerindeki ilk insan ve robot yarı maratonu, başkent Pekin’de gerçekleşti. “Pekin E-Şehir Yarı Maratonu ve İnsansı Robot Yarı Maratonu” adı altındaki organizasyon, spor ve teknoloji dünyasının ilginç bir buluşmasına ev sahipliği yaptı.

21,1 kilometrelik parkur boyunca binlerce koşucunun katıldığı yarı maraton yarışı devam ederken, güvenlik amacıyla ayrılan paralel parkurda insansı robotlar, normal koşucuların yanı sıra kendi aralarında yarıştılar. Robot Yarı Maratonu’na, robotik şirketler, üniversiteler, araştırma enstitüleri, robot kulüpleri ve meraklılardan oluşan yaklaşık 20 ekip, geliştirdikleri insansı robotlarla katıldı.

Yarışı kazanan robot olan “Tiangong Ultra”, Pekin’deki İnsan Robotiği İnovasyon Merkezi tarafından geliştirildi ve 2 saat 40 dakika 42 saniye süresiyle birinci oldu. Robot, insan hareketlerini taklit eden bir algoritma ile çalışmaktaydı ve devlete ait 2 şirketin ve bir özel şirketin ortaklığında geliştirildi.

Robot Yarı Maratonu’na dahil olan Noetix Robotics adlı şirketin mühendislerinden Cui Vınhuo, robotları insan hareketlerini taklit etmeye ve maksimum hızla koşmaya programladıklarını belirtti. Yarışı bitiren robotlar arasında bazılarının sorunlar yaşadığı gözlemlendi. Yarış sırasında dengesini kaybeden, topallayan ve düşen robotlara müdahale etmek için mühendis ekipleri devreye girdi.

Çin yönetimi, insansı robotları, gelecekte yapay zekayla şekillenen teknolojiler arasında görmekte ve bu alana büyük önem vermektedir. Pekin Ekonomik-Teknolojik Kalkınma Bölgesi içinde yer alan “Pekin E-Şehir”, ileri teknolojilere odaklanan özel bir kentsel birimdir.

Pekin E-Şehir İdari Komitesi Direktör Yardımcısı Li Çüen, insansı robotların maraton koşmasının insanlığın hayallerini yansıttığını ve her bir robotun bitiş çizgisinde bıraktığı izin, madalyadan daha değerli olduğunu vurguladı. Li Çüen, insan ve robot sinerjisinin arayışının sürekli olacağını belirtti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Emre Aytekin – Spor

Related Posts

Beynimizin öğrenme mekanizmasında çığır açan yeni keşif

Beynimizin, öğrenme sırasında yalnızca bir değil, birçok farklı strateji uyguladığı ortaya çıktı. Yeni araştırmalar, bu dinamik yapının hem ruh sağlığında hem de yapay zeka sistemlerinde devrim niteliğinde etkiler yaratabileceğini gösteriyor.

OPPO, Google Cloud Next 2025’te Agentic AI girişimini duyurdu

OPPO, Google Cloud Next 2025 etkinliğinde yeni yapay zeka girişimi Agentic AI’yi tanıttı. Google Cloud iş birliğiyle geliştirilen ve etkinlik kapsamında ilk kez sergilenen “AI Search” adlı araç, çok modlu içeriklerde doğal dille arama yapabilme yeteneğiyle dikkat çekti.

113 milyon yıllık ‘cehennem karıncası’ ortaya çıktı

Brezilya’nın kuzeydoğusunda bulunan fosilleşmiş bir karınca, şimdiye kadar keşfedilmiş en eski karınca fosili olabilir. Bilim insanları, Kretase dönemine ait 113 milyon yıllık bu fosilin, “cehennem karıncası” olarak bilinen soyu tükenmiş bir alt aileye ait olduğunu açıkladı.

5 milyon güneş paneli dizildi: Dünya garip bir etki yaşıyor

Çin artan iklim krizinin dünya genelindeki etkileriyle mücadelede kapsamında 5 milyon güneş paneli projesine imza atıyor.

iPhone 17 ile birlikte, iPhone’larda 12 GB RAM dönemi başlıyor

Apple, iPhone 17 serisinde RAM kapasitesini artırmayı planlıyor. iPhone 17 Air, iPhone 17 Pro ve Pro Max modellerinde 12 GB RAM ile çoklu görev performansı ve Apple Intelligence’ın etkinliği üst seviyelere çıkarılabilir.

Türkiye’nin en büyük sulama tünelinde kazılar dev köstebekle başladı

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) en kritik halkalarından biri olan Silvan Projesi, devasa boyutlardaki tünel delme makinesi (TDM) ile yeni bir evreye geçti. Diyarbakır’da inşa edilen ve tamamlandığında Türkiye’nin en büyük sulama tüneli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir